dilluns, 23 d’abril del 2018

Participació.


Tenir, prendre, part en alguna cosa.”

Dilluns.

·       Explicar als nens/es la llegenda “El pont del diable”.

“En temps antic, Martorell no tenia pont i la gent de l’Anoia o del Penedès anaven cap al pla de Barcelona o cap al Vallès havien de passar el riu amb barca i en temps d’avingudes això era impossible.
La gent de Martorell prou que s’esforçaven a fer un pont però no ho aconseguien mai, quan ja era quasi acabat se’ls esfondrava.
I així varen seguir fins que un dia al batlle se li va presentar un cavaller que era mestre d’obres i que els bastiria un pont alt i ferm i que no s’ensorraria i que a més el faria en una sola nit.
-I què ens costarà?-li va preguntar el batlle.
-No us costarà ni cinc! Només demano l’ànima del primer que passi pel pont.
En sentir això el batlle va comprendre que tenia tractes amb el diable. Però tot i així, li va dir que si, que tracte fet.
I efectivament, va treballar tota la nit i l’endemà a la sortida del sol el pont ja era acabat.
Era un pont magnífic, amb un arc de molta llum i tot de pedra. El diable esperava a l’altre banda del pont per veure qui seria el primer infeliç que el creuava. Aleshores va veure el batlle, davant de tot el poble, acostar-se al pont. Quan va ser a l’entrada va deixar anar un gat negre que d’un bot va córrer cap a l’altre costat del pont. El diable es va haver d’acontentar en prendre un gat ja que en el tracte no havia precisat si l’ànima que s’enduria seria de bèstia o de persona”.


Dimarts.

·       Escoltar la cançó dels Pets. Bon dia.

Youtube: els pets- bon dia   4:40

Dimecres.

·       Explicar als nens el conte de “L’Aneguet lleig”.

“Com cada estiu, a la Senyora Ànega es va posar a covar els seus ous i totes les seves amigues del corral estaven desitjoses de veure els seus aneguets, que sempre eren els més bonics de tots.
Va arribar el dia en què els aneguets van començar a obrir els ous a poc a poc i tots es van reunir al voltat del niu per a veure'ls per primer cop.
Un a un varen anar sortint, fins a sis preciosos aneguets, cadascun d'ells acompanyat pels crits d'alegria de la Senyora Ànega i de les seves amigues. Tan contentes estaven, que van trigar una mica a adonar-se'n que un ou, el més gran de tots set, encara no s'havia obert.
Tots van concentrar la seva atenció en l'ou que romania intacte, fins i tot els aneguets acabats de néixer, esperant veure algun signe de moviment.
Al cap de poc temps, l'ou es va començar a trencar i en va sortir un ànec somrient, més gran que els seus germans, però, sorpresa!, moltíssim més lleig i malgirbat que els altres sis...
La Senyora Ànega es moria de vergonya per haver tingut un aneguet tan lleig i el va apartar amb l'ala mentre atenia als altres sis.
L'aneguet es va quedar molt trist perquè se'n va adonar que allà no el volien ...
Van passar els dies i el seu aspecte no millorava, al contrari, empitjorava, ja que creixia molt ràpid, era molt prim i malgirbat, a més de bastant maldestre.
Els seus germans li feien bromes pesades i se'n reien constantment, dient-li lleig i maldestre.
L'aneguet va decidir que havia de buscar un lloc on pogués trobar amics que de veritat el volguessin a pesar del seu aspecte desastrós i un matí, molt aviat, abans que es llevés ningú del graner, va fugir per un forat de la tanca.
Així arribà a una altra granja, on una vella el va recollir i l'aneguet va creure que havia trobat un lloc on per fi l'estimarien i el cuidarien, però també es va equivocar, ja que la vella era malvada i només volia que el pobre aneguet li servís de primer plat. I se n'anà d'allà corrent.
Va arribar l'hivern i l'aneguet lleig quasi es mor de gana, doncs havia de buscar menjar entre el gel i la neu i havia de fugir de caçadors que pretenien disparar-li.
Al final va arribar la primavera i l'aneguet va passar per un estany on va trobar les aus més belles que mai havia vist fins aleshores. Eren elegants, gràcils i es movien amb tanta distinció que es va sentir totalment acomplexat perquè ell era molt maldestre. De totes formes, com no hi tenia res a perdre s'hi va apropar i els va preguntar si podia banyar-se també.
Els cignes, doncs eren cignes les aus que l'aneguet va veure a l'estany, li van respondre:
- Doncs es clar que sí, ets un dels nostres!
I l'aneguet va respondre
- No us burleu de mi! Ja sé que sóc lleig i malgirbat, però us heu de riure de mi per això
- Mira el teu reflex a l'estany - li van dir ells - i veuràs que no et mentim.
L'aneguet es va introduir incrèdul a l'aigua transparent i el que va veure el va deixar meravellat. Durant el llarg hivern s'havia transformat en un cigne preciós!. Aquell aneguet lleig i malgirbat era ara el cigne més blanc i elegant de tots els que hi havia a l'estany.
Així fou com l'aneguet lleig es va unir als seus i fou feliç per sempre.”Dijous.
·       Visualitzar el víde de Macaco “Moving”
Youtube: Macaco- Moving  3:17

Divendres.
·       Explicar als nens les següents endevinalles sobre els oficis.

“Pujo i baixo cada dia,
sempre faig igual camí,
portant noves de mil maneres,
sense cap interès per a mi.”

(El carter)

“Qui és qui menja
a mercè de les dents
dels altres?”

(El dentista)


“Tot el dia amb la gorra i el xiulet
vigilo els cotxes i l'autobús;
renyo als qui fan el ximplet,
per culpa d'ells, ara hi ha un embús.”

(El guàrdia urbà)

Sempre brut
i engreixinat ha d'anar;
però amb la seva feina
tu podràs voltar.
I el dia que no puguis
bé prou que el demanaràs.

(El mecànic de cotxes).